Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На сайті підготовки до ЗНО в Україні опублікували рекламу, яка закликає школярів «вчитися, аби не воювати»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито на сайті підготовки до ЗНО в Україні опублікували рекламу для школярів із написом: «Поїхати під Бахмут? Ні! Скласти ЗНО на максимум? Так!» Автори повідомлень додають до публікації нібито скриншот із сайту. Це — неправда. 

Фахівці проєкту VoxCheck розглянули цей кейс і встановили, що такої реклами на сайті підготовки до ЗНО немає, а фото відредагували. Насправді «скриншот» скомпілювали з декількох фото: пропагандисти використали візуалізоване завдання (визначити тип матриці) з платформи learning.ua, а вже згодом до фото наклали напис про Бахмут. Власне ж, на сайті learning.ua лише є фото з завданням, проте без напису. 

Фактчекери перевірили фейковий скриншот за допомогою інструменту FotoForensics. Так вони визначили, що «скриншот» відредагували. Під час перевірки фактчекери виявили додані елементи — і це якраз напис про Бахмут. Крім того, на сайті zno.osvita.ua уся реклама розміщена ліворуч, а не вгорі. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join