Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як «Російський дім» у Варшаві вихваляє Росію через відбудову Донбасу

Офіційні сторінки «Російського дому» у Варшаві публікують дописи, як Росія нібито планує відновити й побудувати понад 360 шкіл та дитсадків на Донбасі. 

На це звернули увагу аналітики польського проєкту Demagog. Вони зʼясували, що такий допис зʼявився на офіційній сторінці «Російського дому» у Варшаві 27 березня польською та російською мовами. Один із коментаторів допису зазначає, що «відбудова, наприклад, МАРІУПОЛЯ — це щось неймовірне» і що «місто відбудовується з небаченою швидкістю». 

У такий спосіб пропагандисти хочуть виправдати дії росіян та «залагодити провину». Школи та дитсадки не треба було б відбудовувати, якби їх не знищила Росія. Крім того, у дописі згадується планування «відбудови восьми будівель Азовського державного технічного університету», які й було зруйновано внаслідок російських атак.

«Російські доми» у Польщі постійно поширюють російську дезінформацію, оскільки безпосередньо підпорядковуються Міністерству закордонних справ Росії. «Детектор медіа» вже писав про те, як ця інституція поширювала проросійську риторику на річницю анексії Криму. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись