Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як сумнівні спільноти з назвами «Військовий говорить» підіграють російській пропаганді

У соцмережах активізувались спільноти з назвами типу «Військовий говорить» або «Голос простого народу України», що поширюють проросійську маніпуляційну риторику. На це звернули увагу аналітики проєкту «По той бік новин».

Вони проаналізували історію створення та контент чотирьох груп у фейсбуці, а саме «Військовий говорить», «Говорить військовий», «Військовий правдиво» та «Автомеханік говорить». Їх було створено 14 та 21 березня цього року. В описі спільнот також є посилання на телеграм-канал зі схожою назвою, що було створено 17 березня. До цих сторінок аналітики також додають сторінки «Військовий говорить (CrazyNews)» та «Голос простого народу України» попри те, що їх було створено кілька років тому. Спершу ці дві групи публікували інформацію про працевлаштування у Польщі, але у лютому цього року вони змінили вид своїх дописів на републікацію відео з тіктока та телеграма.

Меседж у цих дописів один — «не варто довіряти українській владі». Адміністратори цих сторінок активно використовують інфоприводи, спотворюючи посилання авторів першоджерел, які публікують на сторінках. Для цього вони додають емоційні заголовки або відеокоментарі. Крім того, на цих сторінках поширюють публікації інших відомих фейкоробів.

Адміністратором каналу у телеграмі, згаданого в описі сторінок, є акаунт під ніком Serhii Pekh (Сергій Пех). Його відеозвернення можна знайти й на деяких зі згаданих спільнот. Аналітики проєкту «По той бік новин» зʼясували, що ця особа не має жодного стосунку до Збройних сил України. Він позиціює себе як експерт із легалізації українців у Польщі та інфлюенсер. На думку аналітиків, ці спільноти ймовірно було створено задля їх подальшого перепродажу та монетизації контенту загалом, використовуючи підвищений рівень довіри до військових.

У такий спосіб адміністратори задля наживи підіграють одній із цілей російських пропагандистів — спричинити недовіру до української влади та дестабілізувати ситуацію у суспільстві, створюючи паніку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись