Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Хантер Байден профінансував створення біологічної зброї в Україні

Російські медіа поширюють фото, на яких зображений нібито архівний документ Міністерства оборони України. Згідно з ним, 24 лютого 2022 року буцімто навмисно знищили усі матеріали, повʼязані з діяльністю українських лабораторій, що співпрацювали з американською компанією Metabiota. Користувачі, що поширюють цю інформацію, додають — це доказ того, що син президента США Джо Байдена Хантер Байден особисто курував цією операцією. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики литовського проєкту 15min. Вони зʼясували, що «документ» містить багато граматичних помилок, що свідчить про те, що, ймовірно, його автор особа, що не є носієм мови. Крім того, причетність Хантера Байдена до компанії Metabiota Inc. не доведена. При пошуку інформації про це можна натрапити лише на статті у державних китайських та російських медіа на цю тему. Компанія Metabiota займається збиранням інформації про захворювання та виряджанням спеціалістів у країни на прохання. Співпраця з вченими компанії, як зазначено у «документі», не може означати роботу над біологічною зброєю.

У такий спосіб пропагандисти хочуть виправдати свою агресію проти України та вкотре дискредитувати родину президента США. Спільно з конспірологами вони неодноразово зламували особистий ноутбук Хантера Байдена та зливали дані з нього у мережу, самостійно роблячи висновки на основі цих матеріалів. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись