Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна не хоче створювати комісію для розслідування трагедії у Бучі

Пропагандисти в соцмережах поширюють цитату польського депутата від партії «Конфедерація» Януша Корвіна-Мікке. Він стверджує,  що Україна нібито не хоче створювати комісію для розслідування трагедії у Бучі, натякаючи, що події у Бучі були інсценуванням. Це — неправда. 

На цитату звернули увагу аналітики польського проєкту Demagog. Вони зʼясували, що це — не перше висловлювання депутата на тему Бучі. Зокрема, раніше він говорив, що українські військові відповідальні за трагедію в Бучі. Крім того, слідчу комісію з розслідування злочинів в Україні (включно із подіями у Бучі) було створено ще 4 березня минулого року за ініціативи України. Тоді Комісія дійшла висновку, що російські збройні сили вбивали цивільних у 17 населених пунктах Чернігівщини, Харківщини, Київщини та Сумщини з найбільшою кількістю жертв на Київщині (зокрема в Бучі). У червні 2022 року голова Комісії Ерік Мьозе заявляв, що російські військові здійснили ці воєнні злочини. 

На додаток до цього, у лютому 2022 року Україна зініціювала створення міжнародної групи, відповідальної за збирання матеріалів про злочини, скоєні росіянами на її території. До ініціативи долучилися Польща, Литва, Естонія, Литва, Словаччина, Румунія, США, Міжнародний кримінальний суд та агенція ЄС Євроюст. У межах того ж Євроюсту було створено Міжнародний центр документування агресії проти України (ICPA), що займається збором доказової бази для притягнення виконавців злочинів до відповідальності. 

Крім цього, наприкінці березня цього року в Україні пройшов Bucha Summit, який було скликано для посилення міжнародної співпраці у розслідуванні трагедії. У результаті зустрічі було створено Бучанську декларацію щодо посилення відповідальності за злочини, скоєні проти України. 

Використовуючи подібні висловлювання, політики різних країн хочуть перекласти відповідальність за дії агресора на жертву агресії. Цим вміло користаються пропагандисти, поширюючи наративи, що трагедія у Бучі є інсценуванням.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись