Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як «Російські доми» у Варшаві та Гданську поширювали пропагандистську риторику на річницю анексії Криму

У річницю анексії Криму російські інституції публічної дипломатії у Польщі, а саме «Російські доми» у Гданську та Варшаві поширювали на своїх офіційних сторінках у соцмережах пропагандистську риторику. 

На це звернули увагу аналітики польського проєкту Demagog. Зокрема, вони знайшли репости мінімітингу з нагоди «привітання» для Росії з «воззʼєднанням Криму» від польського народу на сторінках «Домів» у фейсбуку. Мовляв, поляки насправді підтримують Росію та вже давно визнали Крим частиною Росії. Утім на відео, яке поширили на цих сторінках видно, що на «мітингу» можна знайти лише кілька осіб.

«Російські доми» є інституцією, що має на меті поширення російської культури та мови за кордоном. Однак оскільки вона безпосередньо підпорядковується Міністерству закордонних справ Росії, її риторика збігається з риторикою відомства. Випадок, повʼязаний з анексією Криму, не  поодинокий. Фахівці того ж проєкту Demagog розповідали й про те, як на офіційних акаунтах «Російських домів» у соцмережах називали тимчасово окуповані території України російськими. У такий спосіб пропагандисти хочуть спробувати легітимізувати порушення норм міжнародного права, чим і є насправді тимчасова окупація українських земель. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись