Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Як «Російські доми» у Варшаві та Гданську поширювали пропагандистську риторику на річницю анексії Криму

У річницю анексії Криму російські інституції публічної дипломатії у Польщі, а саме «Російські доми» у Гданську та Варшаві поширювали на своїх офіційних сторінках у соцмережах пропагандистську риторику. 

На це звернули увагу аналітики польського проєкту Demagog. Зокрема, вони знайшли репости мінімітингу з нагоди «привітання» для Росії з «воззʼєднанням Криму» від польського народу на сторінках «Домів» у фейсбуку. Мовляв, поляки насправді підтримують Росію та вже давно визнали Крим частиною Росії. Утім на відео, яке поширили на цих сторінках видно, що на «мітингу» можна знайти лише кілька осіб.

«Російські доми» є інституцією, що має на меті поширення російської культури та мови за кордоном. Однак оскільки вона безпосередньо підпорядковується Міністерству закордонних справ Росії, її риторика збігається з риторикою відомства. Випадок, повʼязаний з анексією Криму, не  поодинокий. Фахівці того ж проєкту Demagog розповідали й про те, як на офіційних акаунтах «Російських домів» у соцмережах називали тимчасово окуповані території України російськими. У такий спосіб пропагандисти хочуть спробувати легітимізувати порушення норм міжнародного права, чим і є насправді тимчасова окупація українських земель. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join