Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Які меседжі поширювали на антиукраїнській конференції у польських Кельцах

18 березня у польському місті Кельце відбулась конференція під назвою «Чи загрожує нам війна?» (Czy grozi nam wojna?). Подію транслювали наживо на ютубі, а спікерами були особи, що вже давно поширюють у польському інфопросторі проросійську риторику. Фахівці польського проєкту Demagog виокремили найважливіші антиукраїнські меседжі з конференції

1. Януковича позбавили влади в антидемократичний спосіб

Один зі спікерів зауважив, що нібито експрезидента України Віктора Януковича позбавили влади всупереч засадам демократії, а називати його узурпатором чи диктатором не варто. У доказ своїм тезам він каже, що у 2010 році Януковича було обрано виборами, що пройшли «згідно з усіма демократичними стандартами».

Пропагандисти у такий спосіб знову хочуть дискредитувати Євромайдан та його вплив на українське суспільство. Мовляв, це — державний переворот, який організував Вашингтон, щоб довести Україну до межі. Однак однією з причин для початку Євромайдану стали закони та рішення Януковича, що йшли всупереч суспільної думки, а протест є важливим елементом демократичних процесів у країнах Європи, насамперед в Україні.

2. Україна вже не поверне Крим, а війну на Донбасі почав Київ

На конференції також прозвучала думка, що майбутнє України нібито дуже туманне, а росіяни попіклувались про те, щоб Крим залишився «у їхніх руках».

У такий спосіб пропагандисти хочуть легітимізувати та виправдати протиправні дії Росії. Мовляв, навіщо Україні Крим, якщо вона сама розвалюється на шматки? Однак саме Росія дестабілізувала регіон своїми вчинками та незаконно анексувала Крим та решту тимчасово окупованих територій. Війну у Донецькій та Луганській областях теж почала саме Росія, прикриваючись «захистом російськомовного населення» цих регіонів.

3. Київський режим забороняє українцям розмовляти російською

Спікери заходу стверджували — українці родом з Донбасу бояться того, що «змушені вчити нову мову, що їх діти розмовлятимуть тепер українською…Хочуть референдуму». 

Пропагандисти через цей меседж хочуть демонізувати українську владу та виправдати злочини Росії «захистом російськомовного населення». Натомість окрім статусу української мови єдиної державної, українське законодавство не накладає обмежень на мову побутового спілкування, Росія влаштовує повітряні атаки здебільшого на міста та регіони, де використання російської є поширеним.

4. Всі мовчали, коли Україна бомбила Донбас 8 років

На конференції можна було почути також і те, що «впродовж 8 років людей, що мешкали на Донбасі часто бомбили, обстрілювали й ніхто якось не плакав над долею тих дітей, які гинули в школах…». Мовляв, нікого в Україні та Польщі це не турбувало, а «Київ обстрілював» цих людей.

Цей меседж є класичним прикладом російської дезінформації. У такий спосіб пропагандисти хочуть виправдати злочини росіян. Буцімто, повномасштабна війна проти України — це помста за страджання мешканців Донбасу. Однак не Україна, а саме Росія почала там бойові дії у 2014 році та безжально знищує територію регіону.

5. Війна проти України — це частина великого плану світового уряду, вже зовсім скоро Україна та Польща перетворяться в «Укрополін».

Спікери заходу говорили, що війну почали заради того, щоб у Європі почали будувати «Новий Єрусалим, Небесний Єрусалим, Кримську Каліфорнію, Нову Хазарію, Укрополін». Ба більше,  доказом цих слів вони стверджують, що президент Польщі Анджей Дуда вже заявив, що Польща та Україна нібито обʼєднаються в одну державу.

У цьому разі пропагандисти звертаються до популярних нині теорій змов, щоб перекласти відповідальність за злочини росіян на когось іншого. Мовляв, це все витівки світового уряду, а ми всі лише заручники політичних ігрищ. У відповіді, зазначеній вище, також можна побачити й антисемітський підтекст — на думку конспірологів, світовий уряд складається із євреїв і, отже, вони мстяться за все лихе, що з ними сталося раніше. Однак якщо говорити про промову Дуди, на яку посилаються спікери, то йдеться про промову за 3 травня 2022 року, де у межах повного контексту можна зрозуміти, що польський президент говорить про обсяги допомоги Україні та українським біженцям. Ба більше, у цій промові він навіть наголошує на тому, що Польща допомагатиме «відбудові України: сильної, суверенної, незалежної». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись