Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як проросійські блогери кажуть, що Румунія та Польща готуються окупувати Україну

Пропагандисти поширюють інформацію, що нібито країни-сусіди України з боку її західного кордону готуються напасти та окупувати її частину. Раніше для цього використовували здебільшого анонімні одноразові акаунти, а тепер таку риторику поширюють і проросійські блогери. 

На цю тенденцію звернули увагу аналітики проєкту «НотаЄнота». Вони помітили, що у мережі телеграм-каналів, що поширюють проросійську риторику, зʼявилось більше повідомлень, що Румунія та Польща вже готуються окупувати Україну, а місцеві через це лише тішаться. Мовляв, навіщо Україні зла Європа, яка її розʼєднала. Фахівці «НотиЄнота» також стверджують, що така активізація відбулась водночас із запуском таргетованої реклами на матеріали зі схожим меседжем.

Пропагандисти хочуть у такий спосіб знову відвернути увагу від злочинів росіян та перекласти за них відповідальність на інших. Мовляв, Росія нібито турбується про українців, а Європа лише шукає нагоди вдарити в спину і зрадити Україну. До такого меседжу росіяни вдаються не вперше — «Детектор медіа» досліджував небезпеку наративу про те, що Польща буцімто збирається окупувати захід України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись