Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Кирило Буданов закликав «убивати росіян, як Гітлер свого часу»

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов закликав «убивати росіян», як і Гітлер свого часу. Мовляв, українські високопосадовці лобіюють ідею вбивства росіян за національною ознакою. Автори повідомлень посилаються на заяву першого заступника голови міжнародного комітету ради федерацій Росії Володимира Джабарова. Це — маніпуляція. 

За кейс узялися фахівці проєкту StopFake, які визначили, що такого Кирило Буданов не говорив, а його слова вирвали з контексту. Підґрунтям до створення цієї маніпуляції стало інтерв’ю для Yahoo News, де очільник ГУР розповідав про російську армію та її воєнні злочини. Він пояснив, що покарання таким людям не уникнути. Також сказав, що українська армія знищує росіян і знищуватиме їх до повної перемоги України. Тобто Кирило Буданов не закликав убивати всіх «росіян» за національною ознакою. Він згадав лише про тих росіян, які брали або беруть участь у війні проти України та скоюють воєнні злочини, вбиваючи мирних українців.

Поширюючи таку маніпуляцію, пропагандисти прагнуть вкотре підживити наратив про існування українців-нацистів. Через це росіяни вибілюють себе та виправдовують широкомасштабну війну й щоденні воєнні злочини, скоєні ними. Мовляв, мета України — знищити росіян, от вони і захищаються. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись