Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Греція виступила проти постачання зброї українській армії

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що 7 травня в Афінах пройшли офіційні протести проти війни в України, зокрема, й проти постачання зброї українській армії. Автори повідомлень додають, що цей мітинг на підтримку Росії ініціювала сама НАТО. Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які встановили, що в Афінах справді відбулися антивоєнні мітинги, які складалися з кількох десятків людей та під час якого учасники скандували прокремлівські гасла. Утім, цей мітинг не провели за участі чинної влади Греції і відповідно він не відображає офіційну позицію Греції щодо російсько-української війни. Як пояснили фактчекери, то ініціатором мітингу стали російські сили, грецькі комуністи та ліві партії, які не мають політичної ваги у власній країні. Водночас офіційна влада Греції підтримує Україну в протистоянні з російською агресією, навіть міністр оборони країни зазначив, що Греція «надаватиме Україні військову допомогу стільки, скільки потрібно». 

Поширюючи таку маніпуляцію, пропагандисти прагнуть переконати всіх, що Україні нібито не варто постачати зброю, адже насамперед проти цього європейці. У такий спосіб агітпроп намагається зменшити військову допомогу Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись