Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда застосовує тактику «відривання від контексту»

Відривання від контексту — це свідома чи несвідома помилка, за якої з тексту вилучається певний уривок, що набуває часто зовсім іншого значення у відриві від цілісного контексту. У пропаганді цей прийом застосовується для маніпуляцій словами відомих людей, зокрема політиків чи військових. 

Російський агітпроп постійно використовує вирвані з контексту слова та фрази для дискредитації України різними способами. Так, у червні 2022 року дезінформатори розганяли меседж, нібито тодішній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що «світ втомився від України». Насправді, керівник британського уряду застеріг від можливої ​​«невеликої втоми від України», яка почала з’являтися у світі. Джонсон також наголосив, що це стало б «катастрофою», якби президент Росії Володимир Путін досяг успіху в Україні.

Нещодавно пропагандисти поширили спотворений виступ головного генерала США у Європі Крістофера Каволі, де він нібито сказав, що «російські військові буцімто "не постраждали" у війні, а західні медіа начебто спотворюють інформацію про "деградацію" російських військ». Насправді, генерал заявив лише про російські патрулі в Атлантичному океані, що саме на цю частину їхніх військ не вплинула війна.

Російські дезінформатори поширили маніпулятивний меседж, нібито президент України Володимир Зеленський носить із собою пістолет, щоб застрелитися в разі небезпеки. Насправді ж, Зеленський має пістолет винятково для самооборони

Фантазія російського агітпропу іноді призводить і до курйозних випадків. Так, у червні 2022 року пропагандисти вирвали з контексту слова дружини президента України Олени Зеленської і перекрутили так, що нібито їхній 9-річний син Кирило є військовим радником президента. Насправді Олена Зеленська розповіла британській газеті Daily Mail, як вона спілкується зі своїми дітьми на тему війни і як відрізняється реакція старшої доньки Олександри та молодшого сина Кирила. Це було зроблено для того, щоб висміяти Володимира Зеленського, показати його нібито некомпетентність та знизити авторитет президента на міжнародній арені.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись