Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Снаряди зі збідненим ураном — це брудна ядерна бомба

Така теза з’явилася в російських пропагандистських медіа. Мовляв, снаряд із збідненого урану не випромінює радіацію, але є дуже токсичним, адже його пил може потрапити в дихальні шляхи людини. Саме це на думку агітпропу є «брудною» ядерною бомбою, про використання якої російські пропагандисти писали ще навесні 2022 року.

На кейс звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo. За словами аналітиків, цей меседж є частиною кремлівської дезінформаційної кампанії, яка нагнітає страх щодо використання ядерної зброї. У такий спосіб Росія прагне виставити Україну загрозою. Нібито саме через Україну й використання снарядів зі збідненим ураном станеться невиправне. Так агітпроп перекладає відповідальність за те, що вчиняє в Україні. Мовляв, агресором є сама Україна.

Однак снаряди зі збідненого урану не вважаються ядерною зброєю, й навіть так званою брудною.

«Вони не призначені для отруєння людей. Їх використовують через їхню здатність пробивати броню», — каже докторка Марина Мірон з Королівського коледжу Лондона. 

Збіднений уран має більшу щільність, ніж звичайна сталь: приблизно у 2,5 раза і приблизно в 1,5 раза щільніше свинцю. Саме це дає змогу танковому снаряду набирати більше обертів і ефективніше пробивати броню.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись