Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Ордер на арешт Путіна видали через те, що санкції проти Росії не працюють

Такі повідомлення з’явилися в російських пропагандистських медіа. Їхні автори стверджують, що санкції проти Росії нібито не працюють і все свідчить про те, що санкції досягли свого піку чи дна. Мовляв, на Заході в розпачі через неефективність санкцій, тому Міжнародний кримінальний суд і видав ордер на арешт Володимира Путіна.  

На кейс в мережі звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo. Аналітики переконані: меседжі, що санкції не працюють, є елементом стратегії Росії, яка хоче уникнути відповідальності за власні воєнні злочини. Меседжі про те, що санкції Заходу не працюють, з’явилися в інформаційному просторі ще навесні минулого року. Тоді пропагандисти запевняли аудиторію, що санкції шкодять країнам, які їх накладають більше, ніж самій Росії. Мовляв, через ці санкції як Україна, так і країни ЄС взимку замерзнуть. Натомість у росіян все буде добре.

Західні експерти й справді досліджують ефективність санкцій. Однак ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Володимира Путіна не є ескалацією тиску Заходу на Росію через те, що санкції нібито не працюють. Ордер на арешт видали у справі щодо депортації українських дітей до Росії. Тобто Європейський Союз висловив підтримку розслідуванням прокурора МКС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись