Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська армія втратить 60% бойового складу

Таку інформацію поширюють у грузинському сегменті фейсбука російською мовою. У повідомленнях ідеться, що 60% українських військових не можуть повернутися живими з передової, а втрати становлять майже 200 тисяч із 800 тисяч бійців. Автори дописів посилалися на інформацію видання The New York Times нібито від 11 березня. Проте це — фейк.

За інформацією аналітиків проєкту Myth Detector, статистичні дані, представлені у вірусному пості, не можна знайти в жодному офіційному джерелі. Крім того, New York Times не публікувало статтю про ліквідацію 60% українських військових.

Однак за даними аналітиків, New York Times прямо не згадується як джерело в опублікованій інформації, хоча текст, поширений у фейсбуку, супроводжується скриншотом публікації, що створює враження, що інформацію оприлюднило саме це медіа.

Насправді у номері New York Times за 11 березня, який є на фото в дописі, було дві статті про Україну. Перша стосувалася зустрічі президента США Джо Байдена та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, де головною темою обговорення став ефективний опір Росії на тлі війни, що триває.

Друга стаття присвячена скорботі за загиблим під Бахмутом бійцем, командиром загону «Вовки Да Вінчі» Дмитром Коцюбайлом. Проте в жодній із цих статей немає інформації про втрати українських збройних сил та статистичних відомостей про російсько-українську війну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись