Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В ООН визнали, що Україна дискримінує православну церкву

Така теза з’явилася в російських пропагандистських медіа й у телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що в одному зі звітів ООН зазначили, що Україна дискримінує Українську православну церкву московського патріархату. Мовляв, звіт видало Управління Верховного комісара ООН з прав людини й він стосувався свободи віросповідання в Україні. Однак це — неправда. ООН не публікувала жодного звіту на цю тему.

На кейс звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo. У повідомленнях пропагандисти посилалися на довгий документ під назвою «Звіт про ситуацію з правами людини в Україні — 1 серпня 2022 року — 31 січня 2023 року», опублікований Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини 24 березня 2023 року. Він містить єдиний абзац про обшуки СБУ (Служба безпеки України) в приміщеннях УПЦ та повідомлення про підозру священнослужителям УПЦ, а також речення: «УВКПЛ стурбоване тим, що діяльність держави проти УПЦ може бути дискримінаційна». Але загалом звіт стосується воєнних злочинів росіян в Україні. Однак у своїх повідомленнях пропагандисти це замовчують.

Подібні фейки потрібні агітпропу, щоб дискредитувати Україну й українську владу. У такий спосіб російські пропагандисти показують, що навіть в міжнародних організаціях ставлення до України нібито змінюється, й світ починає розуміти, які українці насправді.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись