Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В ООН визнали, що Україна дискримінує православну церкву

Така теза з’явилася в російських пропагандистських медіа й у телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях ідеться, що в одному зі звітів ООН зазначили, що Україна дискримінує Українську православну церкву московського патріархату. Мовляв, звіт видало Управління Верховного комісара ООН з прав людини й він стосувався свободи віросповідання в Україні. Однак це — неправда. ООН не публікувала жодного звіту на цю тему.

На кейс звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo. У повідомленнях пропагандисти посилалися на довгий документ під назвою «Звіт про ситуацію з правами людини в Україні — 1 серпня 2022 року — 31 січня 2023 року», опублікований Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини 24 березня 2023 року. Він містить єдиний абзац про обшуки СБУ (Служба безпеки України) в приміщеннях УПЦ та повідомлення про підозру священнослужителям УПЦ, а також речення: «УВКПЛ стурбоване тим, що діяльність держави проти УПЦ може бути дискримінаційна». Але загалом звіт стосується воєнних злочинів росіян в Україні. Однак у своїх повідомленнях пропагандисти це замовчують.

Подібні фейки потрібні агітпропу, щоб дискредитувати Україну й українську владу. У такий спосіб російські пропагандисти показують, що навіть в міжнародних організаціях ставлення до України нібито змінюється, й світ починає розуміти, які українці насправді.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join