Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Києві для підтримки головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного нібито набирають масовку на мітинг

Анонімні телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію про те, що в Києві нібито набирають «протестувальників» для мітингу з метою підтримки головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Як доказ маніпулятори діляться підробним скриншотом, який буцімто зроблений на українському сайті з пошуку різних послуг. Це — фейк. 

На цей кейс звернули увагу експерти із Центру протидії дезінформації. Вони вказують, що подібних оголошень на українських сайтах немає, а головнокомандувач ЗСУ чи будь-хто з військового керівництва не збирає масовку для заходів. Подібні заяви — серія вкидів, спрямованих на дискредитацію Валерія Залужного, це спроба створити хибне враження, що в українському військово-політичному керівництві є розкол, а президент Зеленський буцімто всіляко намагається позбутися головнокомандувача через нелояльність останнього. 

Тиждень тому в соцмережах ширився дипфейк, нібито Валерій Залужний закликав населення України вийти на площі своїх міст, а військових — не підкорятися «злочинним наказам влади». Головнокомандувач ЗСУ насправді не виступав із таким зверненням і не закликав до військового перевороту. Одночасно із цим з’явилася фейкова новина, що буцімто чинний міністр оборони України Рустем Умєров нещодавно вніс подання щодо звільнення Валерія Залужного. У відповідь Умєров заявив, що це — вкид. Незадовго до цього шахраї створили фейковий канал Валерія Залужного в телеграмі та розсилали повідомлення дискредитаційного змісту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись