Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ нібито замовили відеоролик, у якому агітують гомосексуалів долучатися до війська

Російські пропагандисти стверджують, буцімто в Україні почали поширювати рекламу для гомосексуалів із закликом вступати до лав ЗСУ. У першій половині 10-секундного відео показані гетеросексуальна та гомосексуальна пари, що цілуються, а в другій — кадри з військовослужбовцями. Ролик супроводжується чоловічим голосом, який промовляє: «Зовсім неважливо, кохаєш ти жінок чи чоловіків. Важливо, щоб ти кохав Україну. Вступай до ЗСУ». Втім це — фейк.

Цей кейс проаналізували фактчекери з проєкту StopFake. Вони зʼясували, що відео є фейковим через низку причин. По-перше, кадри з поцілунками запозичені з репортажу, що був опублікований на ютуб-каналі «i-D» ще у 2020 році. У другій частині відео вже використані кадри із соціальної реклами Сухопутних військ України «Балада про піхоту», опублікованої ще у 2016 році. По-друге, використання у відео слова «кохати» щодо України вказує на те, що його автори, імовірно, погано володіють українською мовою. Слово «кохання» описує саме романтичну любов, тоді як Україну, або, наприклад, тварин чи кольори, можна «любити». 

Цим відеофейком агітпроп підживлює наратив, буцімто українські війська зазнають величезних втрат на полі бою і як результат — люди закінчуються. Тому, зрештою, до ЗСУ тепер мобілізують «навіть» гомосексуалів. Проте спроби дискредитувати українське військо — марні, позаяк у Збройних силах служать представники різних гендерних та сексуальних ідентичностей, які захищають Україну на рівні з іншими військовими. Раніше ми аналізували дезінформацію, нібито українці помирають за право бути гомосексуалами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись