Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Валерія Залужного відправляють у відставку

Таку інформацію поширили у прокремлівських медіа. У повідомленнях пишуть, що чинний міністр оборони України Рустем Умєров нещодавно нібито вніс подання щодо звільнення Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Автори публікацій посилаються на фейсбук-пост одного з народних депутатів України — Володимира Ар’єва. Однак це — неправда. 

На своїх сторінках у соціальних мережах Рустем Умєров спростував фейк: справді, народний депутат вкинув інформацію буцімто про відставку Валерія Залужного, але вона не відповідає дійсності та не є обґрунтованою. Зрештою, він посилався на анонімні джерела й не навів жодних доказів. Пізніше Володимир Ар’єв видалив публікацію у фейсбуці й перепросив, а в іншій публікації пояснив, що видаляє пост, адже «наразі у багатьох джерелах кажуть, що це [внесення подання на Ставку щодо звільнення. Ред.] — не так».

Рустем Умєров у фейсбуці, власне, підтвердив, що це — вкид. Але пропагандистські ресурси підхопили заяву народного депутата ще до видалення публікації й розтиражували її. 

Нагадаємо, раніше ми документували кейс, у якому розповідали, як невідомі створили фейковий акаунт Валерія Залужного в телеграмі, щоби поширювати повідомлення дискредитаційного змісту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись