Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У фейсбуці поширюють «пророчий» вірш нібито Тараса Шевченка про «зраду в Україні», який він не писав

В українському сегменті соцмережі «Фейсбук» поширюють нібито вірш Тараса Шевченка, де він буцімто пророкує події сучасної України: «Бідняк плаче, багач скаче, а влада грабує. Бідний люд синів убитих на війні ховає. Багач ситий і пихатий весілля справляє». Однак у творчому доробку українського поета Тараса Шевченка такого вірша немає.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. У Тараса Шевченка немає такого вірша, а ще він написаний не в його стилі. На це вказала українська письменниця Оксана Забужко: «Стиль, холера, стиль: як би не маскувалась чекістська гопота, як би не кувала собі голосочок, як у казці про вовка й козенят, — стиль обов'язково їх видасть». На її думку, «шевченківські фейки» — «склепані в стилістиці малописьменного графомана й вкинуті в мережу як буцімто належні перу ТГШ, з припискою, для заохоти поширювачам, в дусі "ах як актуально, і справді пророк!" [...]».

Першоджерелом фейкового вірша є сторінка у фейсбуці «Соломія Українець», яка не вперше просуває дезінформацію, антисемітизм та проросійські наративи. У 2018 році про це писало видання «Читомо» з посиланням на дослідження «Опори».

У такий спосіб агітпроп намагається розхитати українське суспільство, дискредитувати українську владу та спонукати до бунту проти неї. Цей «фейковий вірш» з’являється в дописах зі звинуваченнями влади у знеціненні життів українців майже одночасно з російськими фейками про те, що Головнокомандувач ЗСУ закликає до військового перевороту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись