Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У соцмережах поширюють фейк, що Головнокомандувач ЗСУ закликає до військового перевороту

У телеграмі, тіктоку та інших соціальних мережах поширюється підробне відеозвернення Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, у якому він нібито закликає населення України вийти на площі своїх міст, а військових — не підкорятися «злочинним наказам влади».

Це відеозвернення не є справжнім. Воно було створене за допомогою технології дипфейк. У Центрі протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони України повідомили, що першоджерелом відео є телеграм-канал «Радио Труха». Творці дипфейку сфабрикували звукоряд і потім за допомогою комп’ютерів переробили відеозвернення Валерія Залужного, щоб рухи губ відповідали цій звуковій доріжці.  

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не виступав із таким зверненням і не закликав до військового перевороту. Звернення з такими словами немає ні на сайті, ні на сторінках у соцмережах Валерія Залужного і Генерального штабу Збройних сил України.

«Розповсюджуючи подібні фейки, рашисти прагнуть посіяти панічні настрої серед населення та запевнити у розколі між владою і військовими», — стверджують у Центрі протидії дезінформації РНБО.

Протягом тижня перед публікацією дипфейку «Детектор медіа» і колеги-фактчекери звернули увагу на збільшення кількості фейків із Валерієм Залужним. Мовляв, він визнав провал України у війні, підготував документ із твердженнями про поганий психологічний стан військових. До того ж пропагандисти створили фейковий телеграм-канал Валерія Залужного, у якому поширювали інші вигадки.

Це не перший випадок, коли пропагандисти використовують технологію дипфейку для поширення дезінформації. Раніше вони поширювали дипфейки відеозвернень Президента України Володимира Зеленського, колишнього Генерального прокурора України Юрія Луценка та інших українських чиновників і політиків.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись