Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Залужний визнав провал України у війні

Російські медіа відреагували на статтю Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного для закордонних медіа, подаючи окремі його цитати як доказ «провалу української армії» на полі бою та припускаючи, що він «анонсував неодмінну капітуляцію» України. Втім це — фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що Залужний насправді наголосив: українці на практиці продемонстрували готовність «покласти душу й тіло за свою свободу». Він відзначив, що Росія, маючи перевагу в ресурсах, не змогла реалізувати плани свого генштабу. В інтервʼю Головнокомандувач визначив п'ять пріоритетних напрямів розвитку України для уникнення перетворення війни на позиційну. На його думку, на цей момент Україна, обмежена ресурсами, досягла паритету з Росією у таких сферах, як повітряна війна та радіоелектронна боротьба.

Додатково, Головнокомандувач ЗСУ підкреслив важливість підвищення ефективності управління українськими військами шляхом широкого застосування сучасних інформаційних технологій. Залужний також наголосив на необхідності покращити логістичне забезпечення оборони країни. Він зазначив, що ситуація «вимагає пошуку нових та нетривіальних підходів для уникнення військового паритету з противником».

Поширюючи подібні фейки на основі висловлювань українських високопосадовців, пропагандисти хочуть спотворити реальність та викликати суперечки між представниками української влади. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував фейки та меседжі, спрямовані безпосередньо проти Валерія Залужного. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись