Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський здався Росії на вихідних

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах англомовного сегменту, стверджують, нібито Президент України Володимир Зеленський здався, а Україна вже із цих вихідних перебуває під повним контролем Росії. Першоджерелом є невідомий твіт такого змісту: «Зеленський здався. Україна впала. Ізраїль наступний». Це — фейк. 

На нього звернули увагу фахівці Associated Press. Вони зʼясували, що твіт поширили/вподобали більше 10 тисяч разів станом на понеділок 5 листопада. Низка високопосадовців, а особливо Володимир Зеленський, наголошують, що про перемирʼя не йдеться, як і про нічию у війні. Російська агресія проти України впродовж вихідних не припинилася — на це вказує повітряна атака Росії на 10 областей України, що призвела до руйнування цивільної інфраструктури. 

Поширюючи подібні фейки на основі висловлювань українських високопосадовців, пропагандисти хочуть спотворити реальність і створити хибну тотожність між російською агресією проти України та війною в Ізраїлі й Палестині. Крім того, вони використовують збільшення рівня висвітлення подій на Близькому Сході, намагаючись переконати іноземців у своїй правоті. «Детектор медіа» спростовував й інші російські меседжі, маніпуляції та фейки на тему подій в Ізраїлі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись