Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Зеленський здався Росії на вихідних

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах англомовного сегменту, стверджують, нібито Президент України Володимир Зеленський здався, а Україна вже із цих вихідних перебуває під повним контролем Росії. Першоджерелом є невідомий твіт такого змісту: «Зеленський здався. Україна впала. Ізраїль наступний». Це — фейк. 

На нього звернули увагу фахівці Associated Press. Вони зʼясували, що твіт поширили/вподобали більше 10 тисяч разів станом на понеділок 5 листопада. Низка високопосадовців, а особливо Володимир Зеленський, наголошують, що про перемирʼя не йдеться, як і про нічию у війні. Російська агресія проти України впродовж вихідних не припинилася — на це вказує повітряна атака Росії на 10 областей України, що призвела до руйнування цивільної інфраструктури. 

Поширюючи подібні фейки на основі висловлювань українських високопосадовців, пропагандисти хочуть спотворити реальність і створити хибну тотожність між російською агресією проти України та війною в Ізраїлі й Палестині. Крім того, вони використовують збільшення рівня висвітлення подій на Близькому Сході, намагаючись переконати іноземців у своїй правоті. «Детектор медіа» спростовував й інші російські меседжі, маніпуляції та фейки на тему подій в Ізраїлі. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join