Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росія розвиває дезінформаційну кампанію в Латинській Америці для дискредитації України

Держдепартамент США 7 листопада 2023 року опублікував пресреліз «Спроби Кремля таємно поширювати дезінформацію в Латинській Америці», у якому розповів, що російський уряд фінансує кампанію з дезінформації, використовуючи місцеві медіа по всій Латинській Америці. Це роблять задля того, щоби підірвати підтримку України й заразом поширювати настрої проти США та НАТО серед латиноамериканської аудиторії. Основна ціль російських пропагандистів, як ідеться в повідомленні, — створити органічний простір для поширення пропаганди. 

Про публікацію повідомили медійники онлайн-видання «Еспресо». У пресрелізі, зокрема, зазначили також, що Москва використовує розгалужену систему поширення неправдивої інформації: від вебсайтів до державних медіа, аби все більше проникати в західний дискурс. 

Водночас у повідомленні Держдепартаменту пояснили, як така дезінформаційна кампанія взагалі працюватиме. Насамперед планують організувати підготовлену групу спеціалістів редакційного колективу — а формуватимуть редколегію, наприклад, журналісти та лідери громадської думки саме латиноамериканського регіону. Згодом команда в Росії створюватиме й відправлятиме матеріали до медійників Латинської Америки для перегляду, остаточного редагування та публікації у місцевих медіа. Крім того, російська команда передбачає, що їхні матеріали «персоналізуватимуться» під латиноамериканського споживача — шляхом додавання туди локального контексту і створення в такий спосіб питомої площини для ненав’язливого поширення прокремлівських наративів. 

Серед іншого, залучатимуть технологію перекладу з російської на іспанську мову. Причому переклад здійснюватиме російський фахівець, який вправний в іспанській мові. Імовірно, задля того, щоб запобігти втраті основного контексту у повідомленнях, — російський перекладач зберігатиме потрібний Кремлю настрій. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись