Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Вінниччині спалах гепатиту А стався через «роботу біолабораторій та знищену медицину»

Російські пропагандисти поширюють інформацію про те, що у Вінниці стався спалах гепатиту А, і наголошують, що «причини прості — біолабораторії та знищена медицина» в Україні. Це — фейк.

Як зазначають фактчекери проєкту VoxCheck, у Вінниці справді госпіталізують людей з гепатитом А, з 16 жовтня зафіксовано 280 випадків зараження. Проте наразі проводиться дослідження причини спалаху цієї хвороби, вживають необхідних заходів. Саме з цією метою команда Міністерства охорони здоров’я України на чолі з Ігорем Кузіним прибула до Вінниці 28 жовтня.

Спалахи гепатиту А не є ознакою того, що в Україні медицина «знищена», адже такі спалахи фіксували у 2022 році у США в таких штатах: Каліфорнія, Гаваї, Орегон та Вашингтон. У 2023 році захворювання поширилося в Каліфорнії, Арізоні, Міннесоті та Північній Дакоті, а причиною спалаху стала імпортована з Мексики полуниця.

Заступниця директорки Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко повідомила, що ситуація контрольована. Ба більше, Вінницька область отримала від Міністерства 1 060 доз вакцини для щеплень медиків, залучених до ліквідації спалаху, і 1100 доз вакцини для щеплення дітей. А в разі необхідності у Вінницю перенаправлять необхідну кількість вакцин з інших областей. Цей факт свідчить про те, що в Україні працює система охорони здоров’я.

Російський агітпроп систематично поширює фейки про біолабораторії в Україні. У такий спосіб пропагандисти намагаються посіяти паніку серед українців, мовляв, біолабораторії тепер не тільки шкодять росіянам, а й знищили українську медицину. І як наслідок — хвороби, які неможливо вилікувати. Раніше ми писали про маніпуляцію, що влада знищує сліди військово-біологічних лабораторій США в Одесі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись