Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Влада знищує сліди військово-біологічних лабораторій США в Одесі

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа, стверджують, нібито в Одесі знищують докази існування військово-біологічних лабораторій США. Мовляв, це роблять у могильнику, який використовували для утилізації небезпечних відходів, під час знешкодження 147 тонн дусту. Втім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що наприкінці жовтня роботи з утилізації 147 тонн дусту поблизу Одеси й справді почалися. Зокрема, за словами місцевої влади, цьогоріч з місцевого бюджету було виділено кошти на ліквідацію небезпечних речовин через побоювання, що російські обстріли можуть призвести до потрапляння хімікатів у воду та ґрунт. Ліквідатори вчасно почали свою роботу, оскільки деякі мішки з отрутою були на межі розгерметизації.

Справа у тому, що у 1972 році в Одеській затоці потонуло судно «Моздок», яке транспортувало 900 тонн дусту на борту. Через два роки біля села Алтестове побудували сховище, а дуст законсервували в бетонних бункерах. Вже у 2012 році більшу частину хімікатів утилізували, проте через брак фінансування 147 тонн дусту продовжили зберігати у цьому спеціальному сховищі. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть викликати паніку серед українців та виправдати агресію Росії проти України. Мовляв, Росія знищує біолабораторії, які могли б нашкодити росіянам. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував фейки про американські біолабораторії в Україні, а нещодавно розповів, як пропагандисти використовують конспірологічну теорію «хімічних викидів», щоб лякати українців. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись