Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У «Дії» опублікували статтю, де пояснюють, чому нацизм — це нормально

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику у соціальних мережах, публікують зображення, згідно з якими на сайті «Дія» нібито опублікували статтю, де пояснюють, чому нацизм — це нормально. Заголовок на ньому виглядає як «Чому українські бійці, які воювали на боці нацистів, теж наші герої? Спеціальний матеріал про борців за українську незалежність, які зробили сміливий вибір у війні». Пропагандисти додають, що ці публікації на сайті нібито зʼявились після того, як Президент України Володимир Зеленський у парламенті Канади вітав ветерана дивізії СС «Галичина», що входила до складу військ «Ваффен СС» нацистської Німеччини. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що на сайті «Дія» за запитом «освіта» в розділі «новини» немає статей про бійців, які воювали на боці нацистів. Крім того, на поширюваному фото стоїть дата публікації 25 вересня, однак насправді в цьому розділі є публікації, датовані 4 та 26 вересня, і в них немає згадок про українських військових. Дизайн сайту, розділу «освіта» і статей у ньому також відрізняється від тих, що на зображенні пропагандистів. На сайті публікують лише новини, повʼязані із застосунком «Дія» або цифровізацією, тому поява статті на історичну тему на ньому є малоймовірною. 

На недостовірність цього повідомлення також вказують помилки в тексті. Зокрема, словосполучення «нагородив оплесками» та вираз «на багато речей важливо дивитися» є притаманними російській мові. Також автори помилились та використали замість дієслова «боровся» слово «бився» у словосполученні «бився проти Радянського гніту». У ньому також помилкою є велика літера, з якої починається слово «Радянський», оскільки це загальна, а не власна назва в цьому реченні. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть посилити негативні стереотипи про українців. Мовляв, нацистів готові возвеличувати навіть на сайті технологічного застосунку для документообігу. У такий спосіб росіяни виправдовують свою агресію проти України, а саме створюють хибну потребу «денацифікації». «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував фейки, меседжі та маніпуляції, у яких росіяни маніпулювали темою нацизму. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись