Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У «Дії» опублікували статтю, де пояснюють, чому нацизм — це нормально

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику у соціальних мережах, публікують зображення, згідно з якими на сайті «Дія» нібито опублікували статтю, де пояснюють, чому нацизм — це нормально. Заголовок на ньому виглядає як «Чому українські бійці, які воювали на боці нацистів, теж наші герої? Спеціальний матеріал про борців за українську незалежність, які зробили сміливий вибір у війні». Пропагандисти додають, що ці публікації на сайті нібито зʼявились після того, як Президент України Володимир Зеленський у парламенті Канади вітав ветерана дивізії СС «Галичина», що входила до складу військ «Ваффен СС» нацистської Німеччини. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що на сайті «Дія» за запитом «освіта» в розділі «новини» немає статей про бійців, які воювали на боці нацистів. Крім того, на поширюваному фото стоїть дата публікації 25 вересня, однак насправді в цьому розділі є публікації, датовані 4 та 26 вересня, і в них немає згадок про українських військових. Дизайн сайту, розділу «освіта» і статей у ньому також відрізняється від тих, що на зображенні пропагандистів. На сайті публікують лише новини, повʼязані із застосунком «Дія» або цифровізацією, тому поява статті на історичну тему на ньому є малоймовірною. 

На недостовірність цього повідомлення також вказують помилки в тексті. Зокрема, словосполучення «нагородив оплесками» та вираз «на багато речей важливо дивитися» є притаманними російській мові. Також автори помилились та використали замість дієслова «боровся» слово «бився» у словосполученні «бився проти Радянського гніту». У ньому також помилкою є велика літера, з якої починається слово «Радянський», оскільки це загальна, а не власна назва в цьому реченні. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть посилити негативні стереотипи про українців. Мовляв, нацистів готові возвеличувати навіть на сайті технологічного застосунку для документообігу. У такий спосіб росіяни виправдовують свою агресію проти України, а саме створюють хибну потребу «денацифікації». «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував фейки, меседжі та маніпуляції, у яких росіяни маніпулювали темою нацизму. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join