Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський заявив, що «якщо Україна програє війну, то через євреїв»

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соціальних мережах, стверджують, нібито Президент України Володимир Зеленський заявив, що «якщо Україна програє війну, то через євреїв». Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики Центру протидії дезінформації РНБО України та грузинського проєкту MythDetector. Вони зʼясували, що поширювана цитата є фейком, бо її неможливо знайти ні на офіційних сторінках Президента, ні в українських чи західних ЗМІ. Навпаки, Зеленський засудив дії ХАМАСу і проводив паралелі між нинішніми подіями в Ізраїлі та російсько-українською війною. Він засудив тероризм та наголошував на праві Ізраїлю на самооборону.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть переконати українців у тому, що після початку війни між Ізраїлем та ХАМАСом західні країни перенаправлять допомогу, призначену Україні, Ізраїлю. Мовляв, в України не залишиться підтримки міжнародної спільноти. «Детектор медіа» пояснював, як іще пропагандисти маніпулюють темою подій в Ізраїлі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись