Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Залужний погодив звіт, у якому морально-психологічний стан ЗСУ оцінюється як низький

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соціальних мережах, публікують скан нібито документа на імʼя Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. У ньому морально-психологічний стан ЗСУ оцінюється як низький. Втім цей документ — фейк.

На нього звернули увагу аналітики Центру протидії дезінформації РНБО України. Вони зʼясували, що «документ» містить велику кількість граматичних помилок. Окрім цього, текст має характерну російськомовну кальку та непритаманну документам стилістику. Ба більше, відступ між основним текстом і підписом посадової особи збільшено у 1,5-2 рази. Тобто частина основного тексту прихована або видалена. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть деморалізувати Збройні сили України та викликати серед цивільного населення паніку. Мовляв, із психікою військових кояться жахливі речі, а отже, треба погоджуватись на умови Росії та почати нормально жити. У такий спосіб росіяни маніпулюють важливою темою ментального здоровʼя ветеранів, перетворюючи її на лякалку для українців. «Детектор медіа» вже писав, як Росія знецінює тему психічного здоровʼя під час війни загалом. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись