Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На Вінниччині спалах гепатиту А стався через «роботу біолабораторій та знищену медицину»

Російські пропагандисти поширюють інформацію про те, що у Вінниці стався спалах гепатиту А, і наголошують, що «причини прості — біолабораторії та знищена медицина» в Україні. Це — фейк.

Як зазначають фактчекери проєкту VoxCheck, у Вінниці справді госпіталізують людей з гепатитом А, з 16 жовтня зафіксовано 280 випадків зараження. Проте наразі проводиться дослідження причини спалаху цієї хвороби, вживають необхідних заходів. Саме з цією метою команда Міністерства охорони здоров’я України на чолі з Ігорем Кузіним прибула до Вінниці 28 жовтня.

Спалахи гепатиту А не є ознакою того, що в Україні медицина «знищена», адже такі спалахи фіксували у 2022 році у США в таких штатах: Каліфорнія, Гаваї, Орегон та Вашингтон. У 2023 році захворювання поширилося в Каліфорнії, Арізоні, Міннесоті та Північній Дакоті, а причиною спалаху стала імпортована з Мексики полуниця.

Заступниця директорки Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко повідомила, що ситуація контрольована. Ба більше, Вінницька область отримала від Міністерства 1 060 доз вакцини для щеплень медиків, залучених до ліквідації спалаху, і 1100 доз вакцини для щеплення дітей. А в разі необхідності у Вінницю перенаправлять необхідну кількість вакцин з інших областей. Цей факт свідчить про те, що в Україні працює система охорони здоров’я.

Російський агітпроп систематично поширює фейки про біолабораторії в Україні. У такий спосіб пропагандисти намагаються посіяти паніку серед українців, мовляв, біолабораторії тепер не тільки шкодять росіянам, а й знищили українську медицину. І як наслідок — хвороби, які неможливо вилікувати. Раніше ми писали про маніпуляцію, що влада знищує сліди військово-біологічних лабораторій США в Одесі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join