Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На кордоні Польщі з Німеччиною буцімто ловлять українських біженців, щоб відправити їх на фронт

Російські пропагандистські ресурси поширюють інформацію, що на польсько-німецькому кордоні діють блокпости, на яких нібито затримують українських біженців, щоб депортувати їх. Це — фейк.

Цю дезінформацію опрацювали фактчекери з проєкту StopFake. Вони зʼясували, що згадані блокпости й справді існують, проте вони не мають стосунку до України. Блокпости створені з безпекових причин і пов’язані з напливом нелегальних мігрантів та діяльністю контрабандистів, які  переправляють людей через кордон. За словами начальника управління преси та інформації Міноборони України Ілларіона Павлюка, у Міністерстві не розробляють жодних заходів, які чинили б тиск на військовозобов’язаних українців, що виїхали за кордон. 

Після оприлюднення Законопроєкту від 25 грудня 2023 року щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби агітпроп помітно більше спекулює на темі мобілізації. Законопроєкт у першому читанні містить, зокрема, запрошення українців за кордоном уточнити свої облікові дані. Проте це ніяке не «полювання» за людьми, а жодної примусової мобілізації за межами України не планується.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись