Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Києві нібито закривають виїзди з міста для «масового призову всіх чоловіків»

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що нібито влада Києва закриває всі виїзди з міста, щоби почати «масово призивати всіх чоловіків». Як доказ пропагандисти поширюють повідомлення Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області щодо закриття мосту через канал у Вишгороді. 

Інформація, яку поширюють в мережі, є неправдивою, про що пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. У публікації Служби йдеться, що закриття мосту через канал на дорозі Р-69 Київ — Вишгород — Десна — Чернігів насправді повʼязане зі стартом його капітального ремонту. Рух для всіх видів автотранспорту там буде перекритий. Проте на час проведення капітального ремонту працюватиме понтонна переправа, яка забезпечуватиме транспортне сполучення для мешканців лівобережної частини району та сусідніх областей. Тобто можливість виїхати з Києва, так само як і вʼїхати до міста, буде. 

На початку повномасштабного вторгнення Росії один з прогонів мосту на дорозі Р-69 Київ — Вишгород — Десна — Чернігів було зруйновано, тому зараз міст не здатний витримувати транспортні навантаження й потребує негайного ремонту. 

У цьому випадку пропагандисти дезінформують українське суспільство, зокрема чоловіків, з метою залякати та деморалізувати громадян, мовляв, тепер «уже й з міста не виїдеш, не те щоб з країни». Крім того, цим фейком агітпроп підживлює свій наратив, що в Україні нібито відбувається політика «могилізації» звичайних українців. Більше спростувань «Детектора медіа» на тему мобілізації можна переглянути тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись