Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українці — нацисти, бо обмежують доступ до послуг «прихожанам УПЦ МП»

В анонімних телеграм-каналах, де поширюють проросійську риторику, зʼявилися повідомлення з фото, зробленим нібито в Камʼянці-Подільському, на якому при вході до веломайстерні написано, що «прихожан УПЦ МП» у ній не обслуговують. Поруч із ним пропагандисти додають фото оголошення на телефонній будці в Мюнхені в часи Третього рейху, що забороняє євреям користуватися телефоном. Пропагандисти стверджують: це ще один доказ того, що українці стали неонацистами. 

Під час спроби пошуку зображення нібито з Камʼянця-Подільського, яке публікують у таких дописах, його можна знайти лише у проросійських твіттер-акаунтах та реддіт-тредах. Знайти його в соцмережах неможливо. Відповідно, його достовірність є сумнівною, а першоджерело — незрозумілим. 

Цей меседж використовується не вперше. У такий спосіб пропагандисти хочуть виправдати злочини росіян та агресію проти України загалом. Мовляв, тому й кажуть про денацифікацію. Ототожнювання «утисків» прибічників УПЦ МП з геноцидом євреїв також знецінює масштаб трагедії часів Другої світової війни. 

Пропагандисти постійно поширюють інформацію на тему УПЦ МП, вигадуючи різні фейки. Зокрема, «Детектор медіа» писав про «почорнілі хрести» у храмі Києво-Печерської лаври через «богохульство українців». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись