Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Українці — нацисти, бо обмежують доступ до послуг «прихожанам УПЦ МП»

В анонімних телеграм-каналах, де поширюють проросійську риторику, зʼявилися повідомлення з фото, зробленим нібито в Камʼянці-Подільському, на якому при вході до веломайстерні написано, що «прихожан УПЦ МП» у ній не обслуговують. Поруч із ним пропагандисти додають фото оголошення на телефонній будці в Мюнхені в часи Третього рейху, що забороняє євреям користуватися телефоном. Пропагандисти стверджують: це ще один доказ того, що українці стали неонацистами. 

Під час спроби пошуку зображення нібито з Камʼянця-Подільського, яке публікують у таких дописах, його можна знайти лише у проросійських твіттер-акаунтах та реддіт-тредах. Знайти його в соцмережах неможливо. Відповідно, його достовірність є сумнівною, а першоджерело — незрозумілим. 

Цей меседж використовується не вперше. У такий спосіб пропагандисти хочуть виправдати злочини росіян та агресію проти України загалом. Мовляв, тому й кажуть про денацифікацію. Ототожнювання «утисків» прибічників УПЦ МП з геноцидом євреїв також знецінює масштаб трагедії часів Другої світової війни. 

Пропагандисти постійно поширюють інформацію на тему УПЦ МП, вигадуючи різні фейки. Зокрема, «Детектор медіа» писав про «почорнілі хрести» у храмі Києво-Печерської лаври через «богохульство українців». 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join