Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Харківщина готується до спалахів кору, паротиту і кашлюку

У телеграм-каналах, які поширюють проросійську риторику, можна знайти інформацію, нібито на Харківщині вже скоро почнуться епідемії кору, паротиту, кашлюку та дифтерії, оскільки в Україні не проводять вакцинацію дітей на достатньому рівні. Крім того, пропагандисти зазначають, що спалахи виникнуть через те, що в Україну не привозять імпортні ліки на заміну російським. На додачу вони стверджують, що за повну вакцинацію дитини в перший рік життя українцям доводиться платити приблизно $1000. Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зазначають, що в Україні зафіксовано лише шість випадків зараження кором на цей момент, серед яких на Харківщині немає жодного. Крім того, навіть попри те, що статистика кількості щеплень від кору справді зменшилася, фахівці галузі імунопрофілактики повʼязують це з тим, що багато родин виїхали за кордон. Ба більше, за вакцинацію платити не потрібно, оскільки держава закуповує вакцини. Додатково аналітики проєкту зазначають, що в Центрі громадського здоровʼя вказують на налагоджене постачання необхідних ліків з Індії, Канади, Франції та Болгарії. 

Пропагандисти постійно намагаються перебільшувати масштаби проблем в Україні, щоб показати нездатність української влади впоратися з низкою криз. У такий спосіб агітпроп прагне викликати панічні настрої серед українців і дестабілізувати ситуацію.  Мовляв, «київський режим» думає лише про війну, а не про справжні проблеми. Однак якщо зі згаданими вище процесами і є незначні проблеми, то це наслідок російської агресії проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись