Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Ватикан засмучений позицією Зеленського щодо війни

В анонімних телеграм-каналах, що поширюють проросійську риторику, стверджують: Ватикан та особисто Папа Римський засмучені через позицію українського президента Володимира Зеленського щодо війни проти України. Про це нібито пишуть італійські медіа. Крім того, пропагандисти апелюють до того, що вони назвали формулу миру Зеленського «провокацією». Це — маніпуляція. 

Італійська газета Il Fatto Quotidiano опублікувала свої висновки щодо нещодавнього візиту президента України до Ватикану. Журналісти видання вважають, що Папа Римський особисто засмучений позицією Зеленського, бо він «поставив усе» на контрнаступ. Крім того, за їхньою версією, Україна намагалася провокувати Ватикан тим, що пропонувала своє бачення миру, в яке входить військова допомога Україні.

Подібні висновки можна вважати спекуляцією, оскільки в публікації немає тверджень, що їх би підтверджували. Крім того, враховуючи особливий (аполітичний) статус Ватикану як держави, заклики Папи Франциска до миру не означають розчарування в Україні чи незгоду з її політикою. У своїх офіційних заявах посадові особи Ватикану постійно визнають Україну жертвою російської агресії та закликають до припинення бойових дій з боку Росії. Ба більше, видання Il Fatto Quotidiano не є надто популярним у самій Італії та час від часу публікує проросійські наративи, прикриваючи їх «особистою думкою». 

Посилаючись на цей матеріал, пропагандисти хочуть навʼязати думку про те, що Україна хоче ескалації та просить підтримки для неї навіть у духовенства. Проте Україна обороняється від російської агресії, а постачання зброї — дієвий спосіб стримування та протидії цій агресії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись