Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Поляки ділять українських мігрантів на «сорти»

В анонімних телеграм-каналах, де поширюють проросійську риторику, зʼявилась інформація, нібито в Польщі українців ділять на «сорти». Мовляв, першими двома «привілейованими» групами є українці, що жили в Польщі до початку повномасштабного вторгнення або приїхали до родичів, що вже проживали в Польщі. А третій «сорт» — це українці, які не мали раніше контактів з поляками. Нібито подібний поділ враховують і під час працевлаштування, через що жителів Заходу України ставлять у пріоритет. Це — фейк.

У таких повідомленнях пропагандисти посилаються на коментар проректора з наукової роботи Варшавського університету професора Мачея Дущика. Однак його коментар мав зовсім інше значення. Зокрема, він коментував результати опитування, яке нещодавно провели на замовлення двох великих польських медіа — радіостанції RMF FM та газети Dziennik Prawny. Темою опитування є допомога Україні та українцям. Зокрема, професор Дущик для зазначеної радіостанції згадав, що на цей момент, згідно з результатами опитування, двома популярними серед поляків видами допомоги українцям є гуманітарна та військова. У жодній з оригінальних (польськомовних) публікацій на цю тему та з коментарями Дущика не згадується про жоден поділ, про який кажуть пропагандисти.

У такий спосіб вони хочуть створити ілюзію, буцімто Польща зневажає українців, а не допомагає їм. Мовляв, поляки знущаються над українцями, тому вони не можуть бути нам друзями. Крім того, використанням подібних фейків агітпроп хоче посилити страх перед «нападом» Польщі або поступовою «полонізацією» України, про який уже писав «Детектор медіа». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись