Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Сорок українських десантників загинули від отруєння пельменями

У російських медіа поширюють інформацію, нібито сорок бійців ЗСУ насмерть отруїлися отриманими від волонтерів пельменями. Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики проєкту The Insider. Вони зазначають, що пропагандисти почали його поширювати після того, як голосове повідомлення з цією історією зʼявилось у чатах в Signal та WhatsApp. Його до цих чатів надіслав користувач із ніком marjankopuk. Цей нік можна зустріти в інтернеті лише один раз в оголошенні на сайті OLX про продаж дитячого ліжка і несправної мікрохвильовки. Згідно з ним «Марʼян» є львівʼянином. Також фахівці проєкту знайшли публікацію 2014 року, за якою на Луганщині справді «українських військових отруїли пельменями», однак ніхто не помер. 

Пропагандисти розповідають про «смертельні пельмені», бо хочуть підірвати довіру українців до волонтерів та викликати паніку в суспільстві. Мовляв, українських солдатів годують непотребом навіть волонтери, а що вже казати про харчі від держави. Однак навряд чи українців вдасться деморалізувати пельменями.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись