Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські військові «знущаються» з жінок та беруть їх у «полон»

У польському сегменті соціальних мереж поширюють фото українських бійчинь й дописують, начебто «Зеленський збрехав, коли казав, що жінок не буде на фронті — їх масово мобілізують та навіть знущаються з них». Власне, на підтвердження такої тези додають фото, де жінки відпрацьовують певні вправи у позі лежачи.

З’ясувалося, що це — фото з тренувань, створені фотографом та кореспондетом Андрієм Дубчаком. Тобто світлини справжні й на них присутні бійчині, хоча ніхто над ними «не знущаються», вони тренуються для виконання подальших бойових завдань. 

Раніше ми пояснювали меседж, нібито у лави ЗСУ «масово» набирають жінок, бо чоловіки «уже втомлені». І зараз Москва намагається відпрацьовувати цю тему — уже демонструючи негативне ставлення українського керівництва до своїх громадян. Нібито уже і жінок, і чоловіків «вербують» на фронт. Але нічого поганого у тому, що жінки виявляють власне бажання нести службу — нема. Кремлівська пропаганда подає таку ситуацію як примусову й безвідворотну: буцім українське керівництво ладне всіх підряд «вербувати», аби ж було кому воювати. Хоча це все абсолютне волевиялення громадян. 

Жінок можуть призвати до армії тільки за добровільною згодою, тобто примусово їх мобілізувати заборонено. Випадків примусової мобілізації жінок не фіксували й до ухвалення відповідного закону. Ба більше, ситуації дитина залишається без опіки, оскільки обох батьків мобілізували, просто неможлива. Адже згідно із законодавством мобілізації не підлягають особи, які які мають неповнолітню дитину/дітей і чоловіка/дружину, який/яка УЖЕ проходить військову службу. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись