Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Румунії нібито «відзвітувалися» про «провальну підготовку» українських пілотів — документ

У російських медіа поширюють фейковий звіт Міністерства національної оборони Румунії про нібито «провальну підготовку» українських пілотів для винищувачів F-16. У цьому «документі» йдеться, що їм вдалося навчити лише 3 пілотів із 50. Як причина такого низького показника вказується «нездатність вивчити англійську мову» та «вживання алкоголю». 

«Міноборони Румунії підготувало звіт, в якому визнало проблеми у результатах навчання українських пілотів на винищувачах F-16… Також відзначається недбале ставлення українців до навчання, небажання займатися англійською та падіння спортивних показників через набір ваги і вживання алкоголю», — дописували у публікаціях. 

Аналітики StopFake взялися за цей кейс і з’ясували, що у Міністерстві національної оборони Румунії спростували існування звіту про «провальну підготовку» українських пілотів для винищувачів F-16. Агітпроп створив фейковий документ з використанням фрагментів цього звіту, припустившись низки помилок.

У відомстві додали, що у фейковому документі також ідеться, що навчання українських пілотів нібито проводилося в європейському навчальному центрі F-16 на авіабазі в місті Фетешті. Але, як уточнили в Міністерстві, це також є «абсолютною брехнею», оскільки в новоствореному центрі поки що навчалися лише румунські пілоти.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись