Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Парижі не хочуть здавати квартири українцям «навіть за додаткову плату»

У соцмережах поширюється скриншот оголошення з популярного сервісу оренди житла Airbnb, в якому начебто зазначають, що квартиру не здають українцям «навіть за додаткову орендну плату». 

«Париж більше не хоче здавати житло українцям», — пишуть у пропагандистських публікаціях.

Аналітики StopFake взялися за кейс і визначили, що фото оголошення скомпілювали за допомогою графічних редакторів. А в оригніальному оголошенні на сайті жодної згадки про українців не було. 

Так агітпроп лишень намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. Російська пропаганда від початку великої війни в Україні намагається дискредитувати біженців, які вимушено покинули Україну, щоби врятувати своє життя. Пропагандисти регулярно поширюють фейки про них; називають біженців утриманцями; стверджують, що вони виїхали за кордон не задля безпеки, а заради наживи; переконують, що мешканці країн, які прийняли українських біженців, невдоволені поведінкою українців тощо. Це потрібно пропагандистам, щоб застовпити думку, що українці — поганці, які не цінують допомогу, яку надають їм мешканці інших країн; користуються добротою мешканців інших країн.

Скриншот — StopFake
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись