Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «втручання сторонніх осіб»

Коли на російських залізницях залучені до воєнної логістики вантажні поїзди сходять з рейок, в офіційних повідомленнях часто йдеться, що це відбувається внаслідок «втручання сторонніх осіб». Так усього лиш трьома словами залізничники в Росії спотворюють сприйняття росіянами новин про аварії. Адже насправді нерідко причинами сходження з рейок вантажних поїздів, залучених у військових цілях, є атаки українських дронів або робота Головного управління розвідки Міністерства оборони України.  

Наприклад, 14 травня 2024 року прокремлівські медіа з посиланням на працівників російської залізниці заявили, що у Волгоградській області через «втручання сторонніх осіб» у роботу залізничного транспорту зійшли з рейок вагони вантажного поїзда. Однак справжньою причиною аварії тоді стала саме атака українських БпЛА, а не якась абстрактна диверсія. Як наслідок, щонайменше девʼять цистерн із паливом зійшло з рейок, дві з яких спалахнули, а одна вибухнула. 

Також, коли в листопаді 2023 року в Рязанській області з рейок зійшло 19 вагонів вантажного поїзда, на офіційному каналі Московської залізниці написали, що причиною цього стало «втручання сторонніх осіб». Насправді тодішню аварію влаштувало українське ГУР, щоб ускладнити логістику російських військ у цьому районі. Але про це — ні слова в офіційних повідомленнях.

Отже, щоразу, як прокремлівські джерела вдаються до риторики про «втручання сторонніх осіб» у роботу залізниці, вони прагнуть приховати реальну причину аварій. За логікою федеральної пропаганди, пересічні росіяни не повинні задумуватися, що інциденти на російських залізницях — це відголос справжньої війни (а не так званої «СВО»), яка прийшла вже на територію самої Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись