Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дитячу лікарню в Краматорську нібито перепрофілюють у військовий госпіталь, — документ

Кремлівські телеграм-канали поширюють фото наказу нібито від Міністерства охорони здоров’я України за 15 липня 2024 року. З посиланням на рішення Міноборони у «документі» пишуть про переформатування дитячої лікарні в Краматорську на військовий госпіталь для бійців та їхніх сімей. Унаслідок цього прийом дітей нібито заборонять.

Аналітики VoxCheck проаналізували кейс і з’ясували, що так званий «наказ» підробили, на це вказують численні помилки. До прикладу, у першому ж реченні автори «документа» не узгодили слова. Крім того, Міністерство оборони України не публікувало жодних наказів 4 липня 2024 року. У пресслужбі Міноборони теж не повідомляли про накази від 4 липня. 

Помилилися росіяни й у номері самого документа, адже останній наказ під номером 476 Міністерство охорони здоров’я України видало 20 березня 2024 року. Документ пов’язаний із внесенням змін до Плану діяльності міністерства з підготовки проєктів регуляторних актів на 2024 рік. В оригінальних наказах внизу має стояти підпис уповноваженої особи, наприклад, міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка. 

Скриншот — VoxCheck
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись