Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Дитячу лікарню в Краматорську нібито перепрофілюють у військовий госпіталь, — документ

Кремлівські телеграм-канали поширюють фото наказу нібито від Міністерства охорони здоров’я України за 15 липня 2024 року. З посиланням на рішення Міноборони у «документі» пишуть про переформатування дитячої лікарні в Краматорську на військовий госпіталь для бійців та їхніх сімей. Унаслідок цього прийом дітей нібито заборонять.

Аналітики VoxCheck проаналізували кейс і з’ясували, що так званий «наказ» підробили, на це вказують численні помилки. До прикладу, у першому ж реченні автори «документа» не узгодили слова. Крім того, Міністерство оборони України не публікувало жодних наказів 4 липня 2024 року. У пресслужбі Міноборони теж не повідомляли про накази від 4 липня. 

Помилилися росіяни й у номері самого документа, адже останній наказ під номером 476 Міністерство охорони здоров’я України видало 20 березня 2024 року. Документ пов’язаний із внесенням змін до Плану діяльності міністерства з підготовки проєктів регуляторних актів на 2024 рік. В оригінальних наказах внизу має стояти підпис уповноваженої особи, наприклад, міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка. 

Скриншот — VoxCheck
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join