Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Румунії нібито «відзвітувалися» про «провальну підготовку» українських пілотів — документ

У російських медіа поширюють фейковий звіт Міністерства національної оборони Румунії про нібито «провальну підготовку» українських пілотів для винищувачів F-16. У цьому «документі» йдеться, що їм вдалося навчити лише 3 пілотів із 50. Як причина такого низького показника вказується «нездатність вивчити англійську мову» та «вживання алкоголю». 

«Міноборони Румунії підготувало звіт, в якому визнало проблеми у результатах навчання українських пілотів на винищувачах F-16… Також відзначається недбале ставлення українців до навчання, небажання займатися англійською та падіння спортивних показників через набір ваги і вживання алкоголю», — дописували у публікаціях. 

Аналітики StopFake взялися за цей кейс і з’ясували, що у Міністерстві національної оборони Румунії спростували існування звіту про «провальну підготовку» українських пілотів для винищувачів F-16. Агітпроп створив фейковий документ з використанням фрагментів цього звіту, припустившись низки помилок.

У відомстві додали, що у фейковому документі також ідеться, що навчання українських пілотів нібито проводилося в європейському навчальному центрі F-16 на авіабазі в місті Фетешті. Але, як уточнили в Міністерстві, це також є «абсолютною брехнею», оскільки в новоствореному центрі поки що навчалися лише румунські пілоти.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join