Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Українські військові «знущаються» з жінок та беруть їх у «полон»

У польському сегменті соціальних мереж поширюють фото українських бійчинь й дописують, начебто «Зеленський збрехав, коли казав, що жінок не буде на фронті — їх масово мобілізують та навіть знущаються з них». Власне, на підтвердження такої тези додають фото, де жінки відпрацьовують певні вправи у позі лежачи.

З’ясувалося, що це — фото з тренувань, створені фотографом та кореспондетом Андрієм Дубчаком. Тобто світлини справжні й на них присутні бійчині, хоча ніхто над ними «не знущаються», вони тренуються для виконання подальших бойових завдань. 

Раніше ми пояснювали меседж, нібито у лави ЗСУ «масово» набирають жінок, бо чоловіки «уже втомлені». І зараз Москва намагається відпрацьовувати цю тему — уже демонструючи негативне ставлення українського керівництва до своїх громадян. Нібито уже і жінок, і чоловіків «вербують» на фронт. Але нічого поганого у тому, що жінки виявляють власне бажання нести службу — нема. Кремлівська пропаганда подає таку ситуацію як примусову й безвідворотну: буцім українське керівництво ладне всіх підряд «вербувати», аби ж було кому воювати. Хоча це все абсолютне волевиялення громадян. 

Жінок можуть призвати до армії тільки за добровільною згодою, тобто примусово їх мобілізувати заборонено. Випадків примусової мобілізації жінок не фіксували й до ухвалення відповідного закону. Ба більше, ситуації дитина залишається без опіки, оскільки обох батьків мобілізували, просто неможлива. Адже згідно із законодавством мобілізації не підлягають особи, які які мають неповнолітню дитину/дітей і чоловіка/дружину, який/яка УЖЕ проходить військову службу. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join