Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У лави ЗСУ «масово» набирають жінок, бо чоловіки «уже втомлені»

У проросійських телеграм-каналах процитували публікацію Міністерства юстиції України у фейсбуці про ухвалення закону щодо мобілізації засуджених осіб. Власне, ухвалений закон передбачає, що ув’язнені можуть укласти контракт зі Збройними силами України й у подальшому проходити службу в конкретних підрозділах Сил оборони. 

«Чоловіки закінчуються: до лав ЗСУ масово набирають ув’язнених жінок», — підсумували  пропагандисти. 

Насправді відповідно до ухваленого закону можливість потрапити до війська надається не лише засудженим чоловікам, але й жінкам. Згідно з публікацією станом на 24 липня 2024 семеро засуджених жінок захотіли стати до лав ЗСУ. Серед іншого, з-поміж 6101 засуджених, які виявили бажання воювати, уже 3832 особи виїхали з установ відбування покарання на спеціальні навчання. У публікації не вказано, скільки серед цих людей жінок і чи вони взагалі є, ішлося про сімох засуджених, а отже масову «тенденцію найму жінок» пропагандисти просто вигадали. До того ж, у пості Мін'юсту чітко вказано, що підписання контракту із ЗСУ відбувається безпосередньо за  волевиявлення і ніяк інакше. 

Втім, нічого поганого в тому, що жінки виявляють власне бажання нести службу, нема. Кремлівська пропаганда подає таку ситуацію як примусову й незворотну: буцімто українське керівництво ладне всіх підряд «вербувати», аби було кому воювати. Причому демонструють це так, що українських жінок забирають на фронт, бо чоловіків нібито «вже не залишилось», у такий спосіб демонструючи мізогінію щодо ймовірних бійчинь, які стають лише «заміною» й тільки «послаблюють» ситуацію на фронті. 

Публікація з пропагандистського телеграм-каналу. 38 тисяч підписників
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись